Jeg holder nedenstående foredrag, der allesammen bygger på original forskning som i mine artikler og bøger.

Hvert af foredragene varer ca. 1½ time og bliver ledsaget af udvalgte billeder, der ikke bare illustrerer historien men er en del af oplevelsen.

Skriv til daniel@henschen.dk, hvis I er interesseret i at opleve et eller flere af foredragene.

Foredrag: Da danskerne ville omvende verden: Historien om missionsbevægelsen

Mission er et stykke dansk verdenshistorie. som de færreste kender i dag: Hundreder af danske missionærer kæmpede gennem 1800-tallet og første halvdel af 1900-tallet for at omvende Afrikas og Asiens befolkning til kristendommen.

De byggede skoler og var først med moderne medicin, men de undergravede også århundreder gamle traditioner. 

Hjemme var op mod 100.000 danskere medlem af en missionsorganisation, og deres velsøgte udstillinger var forsidestof i dagspressen og trak titusinder af besøgende. Det er en gribende, tankevækkende og ofte provokerende historie, hvor kristen tro mødes med udviklingsarbejde og kolonialisme.

Foredraget bygger tager udgangspunkt i min bog Da danskerne ville omvende verden (Gads Forlag 2019), som er den første samlede fremstilling af den danske missionsbevægelses historie. 

Undervejs illustreres med billeder fra en enestående samling af fotografier, som de danske missionærer selv har taget af en verden, der ikke findes mere. 


Foredrag: Antivaccination og raw food i 1910: rødderne til den moderne sundhedsbølge

Fængsel til forældre der nægter at lade deres børn vaccinere. Vaccinationsmodstandere der blokerer Serum Instituttet. Det er ikke nutidens antiautoritære storbyforældre men 1920rnes og -30rnes Danmark.

Jeg fortæller om det alternative sundhedssyn, som udfoldede sig i dele af samfundet i 1900-tallets første årtier. På den tid blev rødder lagt til mange af de tendenser, vi ser i dag med vegetarisme, ’raw food’ (Raakost-spisere), kropsdyrkelse og udfordring af de lægelige autoriteter. Nogle af datidens idéer (som f.eks. mindre kød, flere grøntsager) er senere blevet så blåstemlet, at vi ikke tænker over, at det en gang var kontroversielt. Andet som modstanden mod vaccination bliver stadig set som mere end tvivlsomt.

Foredraget bygger på en del af min kommende bog om alternativ sundhed før anden verdenskrig


Foredrag: Vegetarisme i 125 år

For bare få år siden skulle man i helsebutikker for at vegetariske produkter. I dag har det mindste supermarked vegetariske produkter på hylderne, og berømtheder som Casper Christensen springer ud som overbeviste vegetarer. Det er imidlertid ikke første gang. Plantekosten boomede også under første verdenskrig. Og ligesom opbakningen har definitionerne svinget: For hvad er egentlig vegetarisk? Da Dansk vegetarisk Forening blev grundlagt i december 1896 omfattede det både modstand mod alkohol og krydderier, frisk luft og gymnastik, senere kom ’det vegetariske landbrug’.

I anledning af 125 år for de første organiserede danske vegetarer fortæller jeg om vegetarismens historie herhjemme med farverige skikkelser og tankevækkende paralleller til nutiden.


Foredrag: Teosofisk Samfund: Danmarks første new age religion

I 1893 kom Teosofisk Samfund til Danmark som den første religiøse tro med østlig inspiration. Det var en stor provokation for datiden med fremmedartede holdninger som f.eks. reinkarnation. Men teosofferne kom også til at sætte deres præg på samfundsdebatten med nogle af den tid mest radikale kvindesagsforkæmpere. Og de var en aktiv del af mange af de nye sundheds- og samfundsforestillinger, der var til debat i årene frem til mellemkrigstiden – fra vegetarisme og afholdsbevægelse til ligbrænding. I dag er mange af teosofiens holdninger velkendt, fra aura til reinkarnation. Foredraget fortæller den fascinerende historie om den gang en fremmedartet tro vendte op og ned på manges billede af verden. Jeg prøver at give et bud på, hvad moderne og selvstændige mennesker fandt i en tro, som mange i samtiden fandt mildest talt mærkværdig.


Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum consetetur. Viderer feugiat at pro, mea aperiam